Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2011 10:44 - Икономиката е престанала да бъде наука
Автор: venka Категория: Бизнес   
Прочетен: 2021 Коментари: 2 Гласове:
2



Мнение: (проф. Щиглиц): Нашите макроикономически модели доведоха до кризата през 2008 година. Преди три години, през август 2008 година, ние се бяхме събрали тук, в Линдау, и чудното е, че тогава нямахме нито една дискусия за предверието на тази огромна криза, която настъпи месец след тази среща.

Как се получи така, че групата от водещи икономисти, които би трябвало да обмислят централните въпроси относно световната икономика, успя да пропусне най-грамадната за последните 75 години икономическа криза? – Има сериозна криза не само в икономиката, а и в самата наука за икономиката.

Макроикономическите модели, които се използваха от централните банки до този момент, установили принципите за работа и мислене, са намират в основата на кризата – и главен сред тях е  процесът на разбалансиране и твърдението, че ако парично-финансовата политика се безпокои за ниската инфлация, то това ще позволи тя да запази своя стабилен растеж. Поглеждайки назад тези идеи сега ни се струват направо абсурдни.

Реплика: Икономиката отразява нашите егоистични връзки. Ние сами създадохме тази“наука“ и тя се променя в съответствие с ръста и увеличаването на нашия егоизъм. Икономиката просто се явява негово отражение, копие.

Затова, днес, когато нашия егоизъм завърши своето развитие и образува затворена глобална система, в него се проявиха други зависимости, характерни за затворените, а не индивидуалните системи. Но понеже икономистите си останаха егоисти-индивидуалисти, то те не могат да създадат нова икономика – икономика на интегралното световно съобщество.

Затова техните стари инструменти са негодни за нашето време. Ето в това е кризата – кризата на нашето остаряло икономическо мислене. Ние сме длъжни да се преустроим “отвътре“, да станем други, за да съответстваме на новата система връзки между нас, която по неволя се прояви в сегашно време.

Затова ние трябва да създадем около себе си обкръжение, което ще ни наложи новите глобални интегрални взаимоотношения, взаимозависимости – чрез възпитанието, средствата за масова информация (СМИ) и прочее… В противен случай, ние и месец преди поредната криза няма да успеем да я разпознаем!




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - en. wikipedia. org/wiki/Triff...
24.09.2011 11:46
en.wikipedia.org/wiki/Triffin_dilemma ТУК ПИШЕ МНОГО ИСТИНИ. Само Кейнс е направил НАУКА. От седемдесетте години на миналият век не са увеличавани доходите в САЩ и Европа. А е трябвало да се намаля и работното време според растежа.. Така е според Кейнс. Нали. Няма как да има по-богати без да има купувачи. Потребители. Десните сили са решили друго. Егоизмът! Решили са да дават кредити - на потребителите. Но кредита е като да взимаш от бъдещето. Ето го сега това бъдеще. Всяка система има насищане. И ако растежа на потребелението и икономиката прави растеж на цената на акциите, то насищането на кредити ще е краят на тези акции, нали не могат да се видимат безкрайно кредити. Монетаризъм се нарича тази система - дето не е наука, но Кейнс е наука. личавани доходите в САЩ и Европа. А е трябвало да се намаля и работното време според растежа.. Така е според Кейнс. Нали. Няма как да има по-богати без да има купувачи. Потребители. Десните сили са решили друго. Егоизмът! Решили са да дават кредити - на потребителите. Но кредита е като да взимаш от бъдещето. Ето го сега това бъдеще. Всяка система има насищане. И ако растежа на потребелението и икономиката прави растеж на цената на акциите, то насищането на кредити ще е краят на тези акции, нали не могат да се видимат безкрайно кредити. Монетаризъм се нарича тази система - дето не е наука, но Кейнс е наука.
цитирай
2. анонимен - Проблеми на системността - това е ...
06.10.2011 21:22
Проблеми на системността - това е истината. Икономиката не се управлява като система. Това позволява дисбаланс и противоборство на подсистемите.
А що се отнася до последната икономическа криза, тя избухна поради спукване на балона на виртуалните пари. Нещо като дете, което си играе с кибрит, всички го гледат и се надяват да се размине. Но чергата пламна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: venka
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 229729
Постинги: 103
Коментари: 80
Гласове: 165
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930