Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2013 22:59 - Световната икономическа криза е предизвикателство за икономическата парадигма
Автор: venka Категория: Бизнес   
Прочетен: 1362 Коментари: 0 Гласове:
1



imageСпоред класическата икономика, хората се стремят да максимизират печалбите си от напълно егоистични мотиви. Британският философ от 17-ти век, Томас Хобс, го е казал по този начин „Всеки човек се предполага да търси това, което е добро за него естествено, и това, което е справедливо, за нуждите на мира, и случайно.” Тази гледна точка, която все още преобладава, утвърждава, че общественото поведение е само последствен резултат и че нашите предци са правилиобществени договори само за печалбата, която те са давали, не защото са били привлечени от компанията един друг.

През последното десетилетие ново училище на мисълта се появява, познато като „поведенческа икономика.”  Това ново училище се фокусира върху действителното човешко поведение, а не на абстрактните пазарни сили и счита това поведениеза средство за разбиране начина, по който взимаме финансови решения. Поведенческата икономика описва природата и силата на човешките отношения, техните сътрудничества и степента, до която тенденциите и основните възприятия на човешката икономика разчитат на ценностите на взаимност.

Сегашната световна криза и нашите неуспешни опити да я решим може да означава, че отговорите на предизвикателство на човечеството лежат в тези нови пътища на развитие. Всъщност, до този момент всички опити да се реши кризата са се проваляли. Намаляване на лихвите, спасителни мерки, програми за разширяване и увеличаване на държавния дефицит са основани на класическата икономика, която разчита на събиране на парични движения (най-вече намаляване на лихвените проценти) и фиксални стъпки (разширяване на държавните бюджети, намаляване на данъците и т.н.).

Правителствената намеса и помощта на Централната банка бяха предназначени да тласнат пазара обратно към равновесие. Последващите неуспехи да се достигне това показват, че е време да се замени съществуващата икономическа парадигма. Всяка нова парадигма трябва да се издигне едно ниво по-високо и да покаже, че проблемът и оттам решението, са на нивото на човешките отношения, а не на нивото на парите.

Повече може да намерите на: www.globalintegralworld.org




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: venka
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 229818
Постинги: 103
Коментари: 80
Гласове: 165
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930