Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2011 23:19 - Проблем, както и принос
Автор: venka Категория: Други   
Прочетен: 1186 Коментари: 0 Гласове:
1



Сегашното състояние на младежите отразява реалността на 21-ви век. Привидно младежите днес може да изглеждат повърхностни, безразлични, изгубени във виртуалната реалност на смартфоните и таблетките, но истината по въпроса е, че те са много по-развити от нас. Това е поколение, което живее и диша в свързания, бърз и интегрален свят, в който политическите граници не съществуват и в който всички са граждани на глобална сфера.

Ако „погледнем” в техните сърца, ще открием цяло едно поколение, което не се стреми да следва безопасния път на колеж, кариера, деца, а иска да знае „За какво”? Те искат да разберат своята роля в света и вида на връзката, която трябва да установят за достигане на щастие. Ето защо те са непокорни на училищната система, която сме построили. Те не се нуждаят от мъртва информация, а от възпитание в пълния смисъл на думата.

Образователната програма на 21-ви век не трябва да бъде насилствено вкарване на информация в младите. Вместо това, тя трябва да предоставя социални умения, помагащи им да преодолеят отчуждението и недоверието, които изобилстват в днешното общество. За да направим младите активна сила в инициирането на социална промяна, трябва да им помогнем да разберат закона на новия свят. Дори по-важното, трябва да им помогнем да разберат какво могат да направят, за да използват тези закони в своя полза.

По собствен начин младите принуждават нас – поколението на стария свят – да осъзнаем, че светът се променя и ние трябва да преосмислим нашата позиция в него.

Решение: Да се включат младите.

За да се изведе светът от сегашната криза, трябва да подготвим ново поколение възпитатели – да бъдат наясно със законите на новия свят и да ги усещат в себе си. Основата за възпитателите на това поколение са младите. Освен това, платформата, на която тази нова система за образование ще бъде построена вече съществува – Интернет.

Интернет съществува фактически навсякъде. Мрежата вече е доказала способността си да насърчава социални и културни идеи, и да мотивира хората към действие. Тя черпи сили от своята откритост, събирателност и интерактивност, но най-вече от факта, че в Интернет всеки човек наистина се зачита.

Мрежата позволява всеки човек в света да се запознае с всяко явление и идея, и да повлияе на глобалните промени. Въпреки че Интренет все още не е напълно вездесъщ, това е инфраструктурата, която е доста по-лесна да се създаде от създаването на безброй много виско качествени колежи.

Тъй като сме създали образователна система, която подготвя нашите деца за живот в стария свят, сега трябва да построим виртуална образователна система, един вид безплатен онлайн универсисет, който образова младите за новите отношения, които трябва да създадем в глобалната ера, като по този начин това ги прави възпитатели на новото поколение.

Като част от обучението, младите ще учат, че егоизмът, тоест желанието да се насладят за сметка на останалите, е основна причина за страданието в света. Те също ще изучават природата на интегралната система в природата, за да разберат защо отношенията на взаимна загриженост и толерантност са единственото устойчиво решение за живот в един взаимносвързан свят.

Всеки младеж, завършил обучението, ще получава диплома от ООН и ще бъде обявен за „Глобален възпитател”, квалифициран да обучава деца в своята страна от ранно детство до съзряване.

От опита ни с младите групи в световен мащаб, виждаме, че те са очаровани от предизвикателството на такъв проект. Освен това, съвместното учене, което виртуалната среда позволява, създава социална среда за обучение, която свързва всички пропасти – етнически, културни, религиозни или расови – позволявайки всеки човек да бъде интегрален и взаимно допълнен.

Ако прилагаме опита, придобит от нас, и си сътрудничим в създаването на онлайн университет, който да квалифицира утрешните педагози, ще започнем промяна в епични размери. Тези възпитатели и преподаватели ще въвеждат децата в сложностите на живота в интегралния свят чрез игри, клипове, дискусии и пряко взаимодействие. По този начин новото поколение ще израстне: грижовно, внимателно, съчустващо и наясно със законите на живота в новия свят.

Ако възпитаме едно поколение, те ще възпитат всички поколения за напред.

Практически мерки:

Под егидата на ЮНЕСКО, трябва да създадем академична институция, която да допълва образованието в колеж. Целта на институцията ще бъде да учи за глобалността в духа на сътрудничеството и взаимното разбирателство. Като част от проекта, трябва да бъде създадена неполитическа международна педагогическа институция, която ще включва световно известни експерти в твърдите науки и в социалните науки. Тези експерти ще разработват учебни програми за интегралния свят и ще ги адаптират към манталитета и културата на всяка страна.

След като институцията е саздадена, правителствата трябва да направят така, че да се вземат завършилите програмата „Глобално образование” в образователните заведения. Включването на младите, коита са завършили тази програма, ще трябва да бъде подпомогнато от друга „Международна година на младежта” към ООН и да вземат най-голям приоритет в ООН и ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО може да доведе до създаването на виртуална система на обучение, от която светът се нуждае днес. По този начин не само ще демонстрират своята грижа за благополучието на човечеството, но ще го доведат до светло и славно бъдеще.

http://ariresearch.org/children-youth-education/a-problem-as-well-as-a-contribution





Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: venka
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 228648
Постинги: 103
Коментари: 80
Гласове: 165
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031