Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2010 20:29 - Стопанка на съдбата
Автор: venka Категория: Изкуство   
Прочетен: 1015 Коментари: 0 Гласове:
7



 Планиран ли е нашият живот до най-малките подробности? Или съществуваме в потока на случайните събития и срещи?

Ирина влезе в тясна улица с еднопосочно движение, молейки се за място за паркиране. Предстоеше и първата среща, след като се разделиха с Андрей. Шестте години, преминали в безплодни опити да превърне неуспешната връзка в история на любовта приключиха. Този мъж никога не е имал намерение да се ожени за нея, и не е важно колко пъти е казвал: „Разбира се, но само не сега“ и „Защо трябва да се бърза?“
Днес Ирина ще се срещне с друг мъж. Ето ти късмет – отлично място за паркиране, при това – безплатно. От стоящата редом кола излиза младеж. Той гледа към нея и се усмихва. Тя окуражително намига в отговор и с леки стъпки се отправя към ресторанта (с грация и кралска осанка, естествено), минавайки покрай красавеца …
Посърналата физиономия, посрещаща я на входа, за секунди сваля нивото на адреналина. Настроението й се разваля. Още секунда и Ирина би се върнала обратно. Но към нея вече са протегнали ръка: „ Много ми е приятно, Виталий“.
След няколко уморителни часа, прекарани на срещата, разочарованата Ирина се прибира в къщи. Това ли беше нейният дългоочакван успех? Задава си риторичния въпрос ту злобно, ту отчаяно. Разбира се, не всичко е толкова тъжно. Особено, ако се утешиш с двойна порция сладолед с орехи и сметана. В горчив шоколад, със стафиди.
Изморена, Ирина стига до колата. Напускайки паркинга, тя вижда, че след нея кара… не може да бъде! Това е той, красавецът, който видя преди няколко часа! От щастие, сърцето в гърдите на Ирина щеше да „изхвръкне“, а краката и се подкосиха. Той спря колата и се приближи към нея: „Извинете ме, но за една вечер случайностите са твърде много. Мога ли да помоля за номера на вашия телефон?“
Те се срещнаха на другия ден и не се разделиха никога повече. Двумесечен главозамайващ роман. Бременност. Сватба … Сега Ирина и Олег отглеждат две чудесни деца, в любов или, най-малкото в съгласие. Кажете ми – това случайни съвпадения ли са, или съдба, предначертана свише?

СВЯТ НА МАРИОНЕТКИ

Ирина e моя добра приятелка. Откакто, с нея се случи всичко, което разказах, сред нейните приятели се появи оптимизъм: любовта неочаквано връхлита, когато изобщо не я очакваш. Безусловно, такова събитие е способно да подслади тежките, самотни дни. Но ако се замислиш: всичко се е случило така, както е било предначертано, или може би това е низ от случайни съвпадения, определили съдбата на Ирина?
Като човек, посветил свободното си време на изучаване на науката Кабала, аз със сигурност знам, че в нашия живот няма случайности. Неговият сценарий е написан и дори вече поставен, а ние само разкриваме предначертаното – сцена след сцена, всеки път, искрено изумявайки се на случващото се. Преминаваме ситуация след ситуация: смеем се, тъгуваме, влюбваме се, преуспяваме, сърдим се, уговаряме срещи, женим се… Съвкупността от тези сцени се нарича „ наш живот „.
На определен етап от живота сцените започват да се сменят все по-бавно и по-бавно. Ние остаряваме. Пред нас се разиграват последните епизоди на постановката, докато прожекторът не изключи, а екранът не потъмнее. Тогава идва госпожа Смърт и взема тялото. Само не се вълнувайте! Кабала пояснява, че след няколко мига прожекторът се включва отново, и в сила влиза нова серия живот. До кога?

ДОКАТО НЕ РАЗКРИЕМ КОРЕНА

Освен нашия свят, който мъдреците наричат „свят на следствията“, съществува още и „свят на причините“. Както е в бродерията (помните ли, как нашите баби някога бродираха цветя, котенца и ангелчета) – ние виждаме определена картина, а от обратната страна има причудливо преплетени нишки, които всъщност създават видяната от нас шарка.
По подобен начин „невидими нишки “ се спускат от света на причините в нашия свят и определят всичко случващо се. Сега ние сме в състояние да възприемем само лицевата страна на картината. Но във всеки от нас е заложен потенциал, с помощта на който можем да открием всички останали елементи на мирозданието. Всички до един.
Как?
Духовното развитие започва с изостряне на възприятията чрез възможностите, които ни предлага живота. Онези най-редки мигове, когато в нас се пробужда особено любопитство, привличане към познанието за причинно – следствените връзки: откъде е всичко, към какво ни води и какво е в моята власт? Това са скъпоценни моменти, в които душата се събужда от дълбок сън или (на езика на кабалистичната терминология) „точката в сърцето“.
Вместо обичайното премълчаване и отхвърляне на подобни въпроси, можем да си изясним случващото се, както и какво става зад кулисите на действителността. Така ние се изкачваме по стълбата на духовното израстване, за да можем накрая да вземем юздите на управлението в свои ръце и да станем стопани на своята съдба.

ДВЕ ПОЛОВИНИ НА ЕДНО ЦЯЛО

Ако Ирина и Олег се решат на подобна стъпка, те не само ще могат да си изяснят, защо са се срещнали и защо именно в такава ситуация, но и какви духовни отношения ги свързват – тях самите, техните деца и всички съществуващи души. Ще могат да вземат правилни решения за своята съдба: не по каприз, не според променящата се мода, а от ясното разбиране, какво е необходимо да се направи и как да се постъпва, за да бъде създадена най-добрата действителност.
Както се казва в древната молитва, те ще могат „да влияят на нещата, поддаващи се на промяна, да приемат с разбиране това, което не може да се промени, и да бъдат достатъчно мъдри, за да различат първото от второто „.
А вие готови ли сте да узнаете своето истинско предназначение?

http://laitman.bg/2009/03/стопанка-на-съдбата/#more-1082



Тагове:   връзка,   мъж,


Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: venka
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 229746
Постинги: 103
Коментари: 80
Гласове: 165
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930