Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2010 10:43 - Не - на наркотиците!
Автор: venka Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1572 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
26 юни е Международен ден на борбата против злоупотребата с наркотици

За последните 8 години властите в Колумбия са унищожили 90 процента посеви на кока в страната, повече от 8 хиляди нарколаборатории, конфискували са повече от 20 хиляди галона течни химически вещества и повече от 30 хиляди тона твърди химикали, използувани за производството на наркотици. В резултат на спецоперациите са били прихванати 388 хиляди товара с кокаин. Това е постигнато благодарение на програмата на колумбийското правителство за борба с наркотиците, една от съставните части на която се явява изплащането на фермерите компенсации за доброволно унищожаване на посевите кока върху техните земи.

Тези данни са били представени на форума ”Афганистанско наркопроизводство – призив към световното сдружение”, който беше през юни в Москва.

Именно в Афганистан се произвежда 90% от световния хероин, получаван от опиума, съобщава ООН. При това Русия заема първо място по употреба на хероин – на част от руските наркомани се пада 21% от всичкия произвеждан в света хероин. Афганистан води и по производство на хашиш, ежегодно поставяйки на международния черен пазар от 1,5 до 3,5 хиляди тона от този наркотик, получаван от коноп. Обемът на потребление на афганистански хероин от руските наркомани се колебае от 75 до 80 тона годишно, а ежегодно от наркотици умират от 30 до 40 хиляди руснаци.

Борбата с афганистанските наркотрафиканти се явява едно от главните направления в дейността на международното сдружение във връзка с това, че производителите на опиати и хашиш все по-тясно координират дейността си с терористите – така е било заявено през миналата седмица на заседанието на Генералната асамблея на ООН по въпроса за противодействието на транснационалния криминализъм. В списъка на стратегическите приоритети на световното сдружение, съгласно Конвенцията на ООН против корупцията, на първо място стоят тероризмът, незаконният оборот на наркотици, търговията с хора, корупцията, киберпрестъпността.

Форумът в Москва и заседанието на ООН са приели решение и са взели мерки за борбата с глобалния проблем и всеобщата беда. Интересно е само дали самите участници от високите форуми вярват в резултатността на набелязаните мероприятия? Наивно е да се мисли, че колумбийските производители, получавайки компенсацията за унищожените посеви кока, изведнъж са прогледнали и за вечни векове са прекратили икономически изгодното за тях производство. Или ние считаме, че глобалните финансови структури, получаващи свръхпечалби от разпространението на наркотици, изведнъж доброволно се отказват от източника на доход?

За съжаление всички разработени мероприятия са насочени към борбата с последствията и не определят главната причина за злото. Тъй като хиляди хора са запознати с наркотиците.

Първото известно споменаване за отглеждане на опиумен мак е през 3400 г. пр.н.е. В Месопотамия са намерени дъсчици, които описвали процеса на събирането на опийния сок сутрин и приготвянето на опиум от него. С отглеждането на опиумния мак са се занимавали асирийците, вавилонците и египтяните. В този период опиумът се е използувал основно като лекарствено средство.

В гръцката медицина започнали да го прилагат, примерно започвайки от 5-ти век пр. н.е. В китайската медицина – от 8-ми век от н.е. Първото споменаване за търговия с опиум от европейците е намерено в писмата на португалски моряци (1513 г.). От пристанищата си на запад от Индия португалците започнали да експортират ”малвийски опиум” в Китай. Едва по-късно испанците измислили да смесват опиум с тютюн и да пушат (до това време са ядели опиума) и по такъв начин употребата на опиум в Азия е станала най-разпространена. Търговията с опиум расте и достига пик в средата на 19-ти век, когато са били изобретени подкожните инжекции морфин за понижаване на болката, с което започнала появата на наркозависими в Европа и Америка. През 1874 г. е изобретен хероинът, а през 1898-ма е започнало масовото му производство от немската фирма Bayer Company of Elberfeld като средство против болка, което предизвикало поредно увеличаване на наркозависимите в Европа.

След петдесет години става стесняване на търговията с опиум в нелегалната сфера. Наркотиците се разпространявали по целия свят: започнали масовите му продажби в Източна Европа, южен Китай, Индия, Пакистан, Индокитай, рязко нараснала употребата му в Западна Европа и Северна Америка.

Първата Международна комисия по опиум е била създадена през 1909 г. в Шанхай. Резултат от нейната работа е станал първият международно-правов документ, отнасящ се към борбата с психоактивните вещества, Гаагската конвенция по опиум, 1912 г. Минали сто години, а ситуацията само се влошила. И вече омръзна фразата, че да противостоим на наркотиците можем само съвместно. Търсенето определя предлагането: колкото повече наркотици бъдат разкрити и унищожени, толкова по-активно нараства тяхното производство.

Ние с надежда слушаме, че е задържана поредната крупна пратка наркотици, и че още един наркобарон или наркотърговец е попаднал в ръцете на правосъдието, гледаме репортажи за това, как ефективно лекуват от наркомания. И в някакъв си момент може да се покаже, че проблемът действително е под контрола на държавата, на властта. Ако не е един въпрос: защо количеството на наркоманите не само не се намалява, но и постоянно расте?

Въпреки всичката антипропаганда, страх от СПИН и други болести, високата цена на наркотиците, постоянният риск да се озоват в затвора и, накрая, враждебното отношение на обществото към наркоманите търсенето на треви постоянно се увеличава. А всички действия и усилия на международните представителни организации за борбата с наркотиците напомнят за приказни персонажи, на които е възложено ”иди там, не зная къде, донеси това, не зная какво”.

Защо съвременният човек все повече се стреми към състояние на наркотично вцепенение? Тук работата не е само в икономически или социални причини, има и друго, някаква дълбока същност, която ние засега не сме в състояние да уловим. И докато не намерим истинските причини за този проблем всички наши мероприятия срещу разпространението на наркотици в света ще бъдат подобни на действията на дете, опитващо се да потуши горящия дом с чаша вода.

http://www.kabbalah.info/bulg/blog/кабала-не-–-на-наркотиците/
 



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: venka
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 228660
Постинги: 103
Коментари: 80
Гласове: 165
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031