Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2011 13:01 - Календарът на маите. Две години до…
Автор: venka Категория: Новини   
Прочетен: 4929 Коментари: 2 Гласове:
3



 image21 декември 2012 година – последният ден от известния календар на индианското племе маи. Почти забравихме за това предсказание, макар актуалността на темата за края на света да нарасна значително. Обратното броене водят в паника еколози, генетици, енергетици. Към каквато и сфера от живота да се обърнем, се появяват съмнения, че при съществуващите разчети ще доживеем до дълбока старост. Нека да разгледаме един от вариантите за край на нашата цивилизация, произтичащ от предсказанието на маите.

Три календара на маите
Маите са използвали цяла система от три календара. В цикъла на календара Цолкин има всичко на всичко 260 дни, или 20 месеца по 13 дни. Позицията на датата на раждане на човека в Цолкин говори много за неговите лични качества и предназначението му в този свят.

 

Наред с календара Цолкин се е използвал и слънчевият календар Хааб с период от 365 дни. Той е имал битово предназначение. Маите са изчислили почти точната продължителност на слънчевата година – 365, 242 дни. Учените считат, че на маите са им били нужни 10000 години наблюдения, за да установят това число. Но цивилизацията на маите е съществувала не повече от 3500 години!

В допълнение към тези два календара съществува и календарът на Дългото броене за големи интервали от време. Неговият цикъл е 5125 години. Текущият цикъл е започнал на 13 август 3114 години пр.н.е. и ще завърши през 2012 година от н.е. В легендите на маите този цикъл се нарича Петото слънце. Всеки цикъл съгласно митологията на маите завършва с почти пълно унищожение на цивилизацията, разраснала се за 5000 години. Първото слънце завършило със земетресение, Второто – с урагани, Третото – с вулканично изригване, а Четвъртото – с потоп.

Животът след маите
Ще свърши ли животът на нашата цивилизация през 2012 година? От една страна, маите предсказват разрушение на тази цивилизация в резултат на някакво движение на Земята. Но след него следва не просто развитие на поредната, шеста цивилизация. Ако вярваме на теорията на маите, то след завършване на Петото слънце, трябва да настъпи някакъв еволюционен скок. Той ще се характеризира с развитие на човешкото съобщество с духовно начало.

На новото ниво на еволюция човек ще усети себе си като част от Природата и всички нейни нива (неживо, растително и животинско) ще се съединят в единно цяло на принципа на вселенската телепатия. Възможно е предсказанието да бъде разбрано, абстрахирайки се от чисто материалните оценки. Унищожение на цивилизацията не е задължително. Тя просто ще стане маловажна в очите на хората, ще изчезне от центъра на тяхната грижа поради появата на други ценности.

Маите говорят за пет епохи. В развитието на всяка сложна система могат да бъдат отделени пет стадия. Първият от тях – коренен, в който е заложена програмата за развитие, нейните закони, а също и самият импулс към зараждане на цялата система. След това следва стадият на постепенното усложняване и увеличаване на самостоятелност на елементите.

Същите тези пет елемента могат да бъдат отделени и в най-малкия отрязък от развитието. Преходът към нов стадий е винаги принудителен. Само когато се усети пълната несъстоятелност на текущото състояние, желанието да се излезе от него, развиващият се обект прилага усилие и подскача към нова степен. Като се абстрахираме от емоционалната оценка на състоянието, това може да бъде казано и за процеса на смяна на орбитите на електроните в атома, и за историята на човечеството.

Принуда за развитие спрямо един чувствителен обект могат да бъдат само неприятни преживявания, критични състояния. За човешкото общество това е натрупването на стрес, заплашваща икономическа и политическа нестабилност, криза в семейната институция, усещането за пустота в живота. Усещането на необходимост от изход от текущото състояние нараства в човека с огромна скорост. Не е трудно да повярваме, че две години са достатъчни стремежът на хората от земята към изменения да достигне до критична точка.

Еволюционен скок: на дължина или на височина?
Какви изменения следва да очакваме? Какви свойства на човечеството трябва да загубим и какви да придобием. Безполезно е да гадаем, ако не се опитаме да се отдалечим от привичната плоскост на нашия начин на мислене. Съгласете се, че да смятаме, че историята на планетата се състои от развитие на една цивилизация, нейното унищожение и развитието на нова, е доста примитивно. Оставайки в плоскостта на нашия материален живот, невъзможно е да си представим какво ще бъде след нея и съществува ли това „после” изобщо.

Унищожаването на материалната цивилизация от гледна точка на обикновения човек е нещо не по-значимо от самата негова физическа смърт. Какво значение има колко човека ще умрат едновременно с мен? Аз така или иначе ще почувствам само собствената си смърт и няма да знам какво ще се случи после.

Много по привлекателно изглежда алегоричното прочитане на предсказанието на маите, в съответствие с което човечеството трябва да се повдигне към духовно възприемане на реалността.

Светът ще стане „прозрачен”, където зад всеки обект ще се усещат духовни сили, явяващи се причината за неговото съществуване. По силата на вечността на духовната природа, едновременно със способността да я усеща, човек ще получи възможността за вечно съществуване.

Не си струва да се привързваме към календара на маите и непременно да очакваме прелом в историята сутринта на 22 декември 2012. Трябва да разберем, че колкото по-дълго се задържаме на ниво, от което трябва да се повдигнем, толкова по-агресивно Природата ни изтласква от това ниво. Ако можехме правилно да реагираме на нейните предупреждения и да се повдигаме по стъпалата на еволюцията в съответствие с нейните изисквания, то отдавна щяхме да сме по-съвършени и бихме могли да придобием вечно съществуване.

http://www.kabbalah.info/bulg/blog/%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B0-kalendarat-na-maite/



Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. estirbg - Стига с тези заблуди!
03.01.2011 22:34
Защо се поставят "предсказанията " на маите над най-авторитетната книга на пророчествата - Библията! "Предсказанията " на маите са сатанински предсказания с една цел - отклоняване на човечеството от Истината, дадена за спасението на чавечеството! Отклоняване на вниманието в погрешна посока, запомнете това!
С цел - измама! Измамата в лицето на Псевдоисуса, който е подготвал появата си от векове, за да пожъне и отнесе със себе си в огнената геена милиони неосведомени и излъгани човеци...
Стига вече манипулации с тези "архипророци"!
Всичко, което е предеречено в Библията се е сбъднало. Остава само последната заключителна част! Четете "Откровението на Йоана!"
цитирай
2. venka - Здравей Естир, мисля, че ти нещо си ...
05.01.2011 01:05
Здравей Естир,
мисля, че ти нещо си се заблудил относно целта на статията, или просто не си се зачел по внимателно какво точно иска да се представи в нея.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: venka
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 229530
Постинги: 103
Коментари: 80
Гласове: 165
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930