Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2013 22:31 - ИКОНОМИКАТА И ЧОВЕШКИТЕ ОТНОШЕНИЯ
Автор: venka Категория: Други   
Прочетен: 1575 Коментари: 0 Гласове:
2



imageВ крайна смета, мрежата от връзки между нас определя всичко. Тази мрежа се простира навсякъде по света и се състои от много елементи – държави, армии, средства, суровини, вероизповедания, социални връзки, надежда за бъдещето и т.н. Всичко това са част от тази мрежа между нас, поради което ни е толкова трудно да възприемем тази концепция. За сега тези, които могат да я възприемат, са тези, които печелят най-много от нея.

Много хора твърдят, че трябва да изследваме финансовата система и да я поправим. Но трябва да разберем, че цялата реалност се променя. Системата е станала глобална и интегрална, и това е, което възпрепятства опитите ни да живеем в сегашната социално-икономическа система. Всичко, което сме изградили в съществуващата система, произтича от нашата егоистична природа. Но сегашната ни действителност изисква ние да и отвърнем, вместо да я използваме. Връзката между нас сега е много по-тясна и ни принуждава да „надградим” нашите връзки към единство и взаимно поръчителство (където всички са гаранти един на друг за взаимно благополучие).

Защото ние не знаем как да подходим към глобално-интегралната мрежа, губим нашата способност да комуникираме с другите правилно. Ето защо сме изправени пред тази световна криза в доверието. Банките не вярват на производителите, гражданите не вярват на своите правителства и правителствата не си вярват едно друго.

В миналото, комуникацията е била ясна и се е основавала на даване и получаване, на индивидуално разглеждане на приходи и разходи, и на необходимостта да си сътрудничим, дори против нашето желание. Егото играеше ключова роля и всички ние разбирахме, че това е така.

В глобално-интегралната система на връзки, обаче, се нуждаем от икономика, която отразява взаимозависимостта между нас, но не сме адаптирали нашата „операционна система” към нея. Все още живеем в икономическа и социална система, базирана на начина, по който управлявахме взаимоотношенията в миналото.

В същото време, откриваме взаимозависимостта между нас. Проблемът е, че още не сме разбрали как работи това. Дори още не сме открили своята алтруистична природа! Тук лежи проблемът: тази съвременна криза не може да бъде разрешена по старите начини, тъй като всичко зависи от това, колко бързо човечеството може да се свърже и да премине към взаимно поръчителство. Виж повече




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: venka
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 229588
Постинги: 103
Коментари: 80
Гласове: 165
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930