Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2010 12:19 - Защо жените са по-ревниви?
Автор: venka Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2448 Коментари: 3 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageСъвременната жена колкото и да е свободна и открита към света, все пак има едно качество, от което и е трудно да се освободи – ревността. Като казвам «ревност», имам предвид ревност към съпруга. Защо съществува това качество в жените?

Не можем да се откъснем от природата, независимо, че ни се струва, че всевъзможните технологии, различните системи, създадени от нас в обществото, могат да ни отделят, да ни направят независими от нея – това е само илюзия. Хайде да поставим едно растение в оранжерия, където има много изкуствена светлина, топлина, влажност. Ще зависи ли оранжерийното растение от сезоните, ще цъфти ли и ще дава ли плод в тези срокове, както и неговите «роднини» в природата? – Безусловно!

Днес сме абсолютно откъснати от природата, живеем съвременен живот, използваме техническите постижения, фактически няма разлика между жената и мъжа, няма семейства, никой не зависи от останалите. Но без съмнение – нашите качества, нашата природа се запазва. Всъщност носим вътре в себе си своята природа. Външно, действително нещо се е изменило: младите хора могат да си купят жилище и да не зависят от родителите или например момиче, завършило университета може да бъде независимо от родителите си.

Мъжът си остава мъж, а жената – жена. И не трябва да се стремим към унисекс, казвайки, че сме равни и можем да не обръщаме внимание на различията между нас.

Целта на ревността е да охранява своето имуществото, своето постижение. Няма нищо лошо в природата на човека, въпросът е само в това – как той разбира това, как го използва. Жената все пак остава зависима от мъжа в по-голяма степен, отколкото мъжът зависи от нея, при това в явна, а не в скрита форма. Зависимостта между тях е двустранна, но в мъжа зависимостта от жената е повече вътрешна. Мъжът не осъзнава тази зависимост и във външния живот изглежда така, сякаш е свободен, мислейки че може да мине без жена. Жената е по-зависима от мъжа във външната форма, макар честно казано може и по-добре да се устрои в живота отколкото мъжа.

Не си струва да говорим за взаимозависимост или да устройваме съревнование между половете – не е нужно съревнование, а допълнение. Въпроси като, защо е така, а не иначе, нямат смисъл – така ни е устроила природата.

Защо ревността е присъща именно на жената? Какво и дава тя? В нашия свят потребността от мъж в жената се пробужда в много по-понятна, агресивна, необходима за преживяване форма, отколкото на мъжа по отношение на нея. В нашия свят тези качества идват към нас като отпечатък на духовното, но в изкривен вид. Нашият свят е възникнал в резултат на разбиването на съсъдите и тези качества ние използваме неправилно. Съществува борба между половете: кой да властва над другия, кой е по-зависим от другия.

Този подход е неверен и възниква по причина, че не възпитаваме младите отрано, преди да стигнат до женитба – не ги обучаваме как трябва да строят семейства. Кризата в семейството съществува както в религиозните, така и в светските кръгове – в цялото човечество.

Ако жената има дом – нейните естествени рамки, мъж, деца, то на нея не и е нужно повече. Не искам да кажа, че тя е ограничена, но там тя намира своето убежище, безопасност, напълване и на нея и е добре. На него, като на малко дете, са му нужни игри за развитие: нужно е да открива света, да прави нещо, да усеща себе си свободен.

Нима мъжът може да бъде удовлетворен, намирайки се само в къщата с жената и децата? Жената може с години да не излезе от дома и да е доволна от това, че има дом, деца. Понятието «дом» включва в себе си всичко и жената може да се намира сред тези 4 стени, без да излиза навън, а мъжът е практически неспособен на това.

В жената също има стремеж да излезе навън, да се реализира. Но само при условие, че има мъж и деца. Ако ги няма, то е възможно тя да се стреми към реализация, за да компенсира липсата им. Ако жената е успешна в кариерата, политиката, нужно е да провери дали дома и е в порядък. Ярък пример за това е Хилари Клинтън. Ако имаше мир в семейството си, то тя не би изпърхала от семейното гнездо в политиката. За проблем в семейството говори не само историята с Моника – преди десетки години пак нещо подобно се е случило. Поради усещането на неудовлетвореност, чувство на мъка, от ревност, Хилари е започнала политическа кариера. В наши дни това е характерен пример за жените, които са лишени от естествено, обичайно удоволствие.

Удовлетвореността на жените зависи от мъжете. Вътрешната ни структура се състои от 10 части. Жената представлява десетата част – желанието да получава. Това всъщност е най-важната част в живота. Само в нея има духовно раждане, духовно предвижване – жената ги осъществява. Мъжът – това са първите девет сфирот, а жената – десетата сфира. И без тази десета сфира, 9-те първи не могат да реализират себе си. Мъжът сам не може нищо да направи. Нито едно от неговите качества не може да изрази себе си, освен с помощта на жената. Децата, семейството, носят фамилията на мъжа, но жената фактически изразява същността, изпълнява я.

Жената зависи от 9 мъжки качества, а мъжът – само от едно качество на жената. Оттук в нашия свят следва, че ние сякаш се намираме в неравни условия. Но в духовния свят няма такъв проблем – в духовното ми е ясно, че без тази десета част аз не представлявам нищо, не мога да се извися, не мога да се реализирам. И моята десета част също разбира, че без деветте части не може да реализира себе си. Затова в духовното деветте части и десетата част са всъщност равни по значимостта си, по важността и избраността.

В нашия свят жената усеща увереност само поради факта, че има общество, което е приело функции, които мъжът трябва да изпълнява. Има полиция, болници, различни системи, от които жената получава помощ, поддръжка, които обикновено се изпълняват от мъжа за жената. Строейки такива системи, заменящи семейството, ние всъщност го разрушихме.

В резултат виждаме 40-50 годишни, които навремето не са искали да създават семейства, мислейки че то не е нужно и днес се мъчат, опитвайки се да намерят нещо, но времето е минало. Не разбираме, че има време за създаване на семейство – много е важно навреме да се женим. Ако създадем семейство и едновременно изградим себе си като възрастни в това семейство – само в този случай можем да се предвижваме напред.

Тук не става дума за религии, морал, а за изправяне на семейството – без това човечеството просто ще се разпадне. Ако не възпитаме правилно днешното поколение, младите да се женят рано, да строят семейство едновременно с изграждането на собствения си характер, то не ще се предвижваме по правилен начин. Виждаме какво става например в Европа.

Всичко трябва да става по естествен начин, но е нужно да се съобразяваме с природата. Природата на човек не се изменя, така, както природата на растенията, които отглеждаме в оранжерията. Невъзможно е да откъснем човек от природата, тъй като именно в нея е заложена хармонията. 


Тагове:   дом,   мъж,   удоволствие,   съпруг,   ревност,


Гласувай:
10


Вълнообразно


1. anason4e - Защо жените са по-ревниви??!!!!
24.08.2010 08:20
Не защитавам жените,но това чувство си е напълно първосигнално...Освен това мъжете сме по-ревниви от жените,защото това чувство при нас е тясно свързано с прекалено развитото ни чувство за собственост!!Един мъдър философ е казал: "Ревността е кучешки лай,който привлича крадците"!!!:):)
цитирай
2. kosara2008 - :) 1.ами защото са по - шавливи и
26.08.2010 14:34
с техния аршин мерят и поведението на мъжа,
2.друг вариант на отговор - защото са с слабо самочувствие и това пак си е техна проблема;)
3.защото си знаят кусурите( демек това , че са шехерезадовифатимивещици - главна героиня в една арабска приказка - все едно че четеш хорър- у дома) и гузно с и мислат:))), че щом го ревнуват за него това трябва да е атестат че го обичат/дръжки обаче :)))

хубава тема, интересна - поздравление
цитирай
3. anason4e - ...."шехерезадовифатимивещици"....:):):)..че щом го ревнуват..-атестат че го обичат..
27.08.2010 07:42
-ревността е като алкохола-в умерени дози, не носи лоши последствия...:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: venka
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 229577
Постинги: 103
Коментари: 80
Гласове: 165
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930