Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2010 01:24 - Как да променим живота си към по-добро
Автор: venka Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1153 Коментари: 0 Гласове:
5



 Случващите се в света събития с всеки изминал ден ни убеждават в това, че силите, управляващи света, действат въпреки, а често и против, нашето желание. По тази причина обкръжаващата действителност  ни се струва враждебна и непригодна за комфортен и пълноценен живот. „Как да направим живота по-добър?”- този въпрос днес е актуален за всеки човек.

Светът е подобен на механизъм от въртящи се зъбни колелца. Докато колелцата се въртят на празен ход, тяхното движение не е синхронно. Но в момента, в който се получи сцепление, всички части влизат в единен ритъм на движение. Действията на подобни системи са описани в механиката. Но принципът на синхронна работа действа и в живата природа – на растително, животинско и човешко ниво.

Да си представим ситуацията, в която всяко зъбчато колело от механизма притежава собствен разум, воля и свобода на избор. Идеалното състояние както за зъбчатите колела, така и за целия механизъм, е синхронното движение. Ако в растителната и животинската природа синхронизацията се проявява под формата на органична реакция или инстинкти и е следствие от глобални природни процеси, то в човешкото общество действа допълнителен фактор, внасящ в работата на общата система деструктивно начало – егоизма.

 

Природата на егоизма го подтиква към обособяване, в което той вижда желаната независимост от участие в синхронната работа на единната система. А това, което препятства неговото обособяване и самоизолация, се възприема от него като зло и посегателство върху личната свобода.

Продължавайки сравнението с механичната система, ще проведем аналогия между индивида в обществото и отделния детайл на механизма. Как и в каква форма може да се изрази свободата на индивида, при все че човешкото общество съществува и се развива по свои точни, определени закони?

В случая с механичната система на нас ни е ясно, че отклонението от работата в зададен алгоритъм носи вреда както на самия детайл, така и на цялата система. Подобно твърдение ще е справедливо и по отношение на социалните системи: сблъсъкът на интересите на човека и обществото води до тежки деструктивни последствия – на първо място за самия човек. А конфликтите между големите социални групи носят опасност от подриване на жизнено важни  за обществото и държавата механизми.

Затова преди да гарантираме свободата на личността, трябва да се погрижим за това в обществото да се наложи приемлива представа за свободата на всеки човек. Само тогава проявлението на личната свобода ще бъде съвместимо с понятието обществено благо.

Въз основа на гореизложеното може да се каже, че идеалният израз на личната свобода на личността ще бъде разбирането и спазването на законите на работата в екип на целия социален механизъм, като условие за лично облагодетелстване.

Разглеждайки света като затворена система, Книгата Зоар извежда пряка връзка между благото на личността и благото на цялото човечество. В този случай самото определение „благо” придобива екстровертен характер: понятията за лично и обществено благо стават тъждествени.

В книгата Зоар тази зависимост се нарича „закон за отдаването”. Спазването на закона за отдаване е първо и основно условие за обществено съгласие, усещане за вътрешен комфорт, увереност в успешното бъдеще на децата ни. За това на човек му е даден животът. Както е казал Л. Н. Толстой: „Човек носи в дълбините на душата си неотменимо изискване животът му да бъде благ и да има разумен смисъл”.   

http://www.kabbalah.info/bulg/blog/%D0%BA%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D0%BF%D0%BE-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE/#more-3070




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: venka
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 229672
Постинги: 103
Коментари: 80
Гласове: 165
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930